STELLAR Лекции по радио астрономия


STELLAR лекциите по радио астрономия са важна част от проекта STELLAR, с цел образоване астрономите и инженерите в България в радио астрономията. Проверявайте редовно тази страница за нови предложения.


01 Януари, 2021 г.

Радваме се да предложим безплатния кратък курс на тема „Въведение в антените“ с лектор д-р Дейвид Принсло от ASTRON, Курсът ще се проведе в три дни (15, 17, 19 февруари, 2021), между 14-17 часа, на платформата Webex. Курсът е лимитиран до 40 участника, затова резервирайте вашето място днес!

Записването за курсa „Въведение в антените“ приключи. Записаните ще получат имейл с линк към курса скоро.


Д-р Дейвид Принсло е изследовател в групата за Умни фронтенди, Отдел за иновации и системи на ASTRON, Нидерландският институт за радио астрономия. Основният му научен интерес е дизайн на антени за фазирани решетки и рефлекторни радио телескопи. Освен с моделиране и дизайн на антени за различни радио телескопични проекти, той редовно провежда лекции за студенти. Д-р Принсло е гост-изследовател в Университета в Айндховен, където ръководи докторанти в Центъра за безжични технологии на Факултета по електрическо инжeнерство.


Проектът STELLAR получава финансиране от програмата за изследователски и иновационни дейности на Европейския съюз Хоризонт 2020, по грант №952439. Проектът се координира от Институтът по астрономия с НАО, БАН.